Mass and space

Inspired by various thinkers in the industry of architecture, architecture can be explained through the concept of Space and mass. That understanding would energize us to look beyond the encapsulation of addressing problems transitioning the world of creating alternate realities that envoke the quality of space. It is a balance between giving and taking that creates the form responding to various factors of site, culture, and functionality The uniqueness of such form emerges from a thorough interrogation of cultural and symbolic agendas that the site has. The orientation of the building is another conversation between architecture and the environment it exists in. Long debates between all the former elements to determine the fate of a structure that would resist the hardness of environment, use, and time.
CONTENTS

Crow House

Team Project

Apollo Gardens

individual project

Time Line

Team project

Contemplation

individual project

Detroit Music Center

Individual project

Pavilion of Ages

Conceptual project

Crow House

Microhome 2020

Crow Agency

Montana, USA

Revit, Rhinoceros

Photoshop, Illustrator

Apollo Gardens

urban mixed-use


Downtown Lincoln

Nebraska, USA

Revit, Rhinoceros

Photoshop, Illustrator

TimeLine  

Chapel


Niobrara River preserve

Northern Nebraska, USA

Revit, Auto CAD

Photoshop, Illustrator

The living look upon the corpse with their eyesight,

But without eyesight lingers a different living

and looks curiously on the corpse.

Walt Whitman

Time tells a story as it proceeds. It ties together the events of the past, the present, and the future. Our simple existence witnesses that change and inspired by that change it reacts. “ Life is too short” a saying that reverberates enclosing the ultimate fact of time. The time is a long line that stretches across exitance and non-exitance dissolving the present and expecting the future.

Contemplation

The project is an expansion that goes on the west side of the existing building of the international quilt museum and study center at UNL’s east campus. The main question to be addressed by this project is how to define a museum environment in the 21st century? The project answered that question by giving an inspirational experience that links the form to the function. A mini garden of trees was put in the main lobby adjacent to the cafe area with a pattern on the ceiling that lets the light in that stretches across the mass of the building. The roof warps a causeway that opens the building’s site for pedestrians on the west and south sides.

The plan shows how the building is rotated in 30 degrees from the vertical line to open the views towards Holdrege street. The concept of extending the roof to cover the main entrance was to add the experiential entrance that blurs the boundary between the interior and exterior space and provide good protection from the west sun heat. On the plan, two entrances to the building illustrated from the east and the west sides. The gift shop and the reception desk is on the north to serve the latter entrances. A cafe space serves as a gathering point and contemplation venue on the east side of the building while on the west side the main gallery opens up its door near the atrium. Getting to the second floor can be done from the link on the south side of the building. Newer office spaces and storage is offered on the second floor of the building to count for the enlarging staff. Those second-floor programs are supported by a forest of columns that extends down on the cafe space.

DETROIT MUSIC CENTER

The first in a series of two projects to reflect back on the urban status in Detroit MI. As an attempt to design a newer Identity for the great history of music in Detroit, the idea was to recreate the environments related to the music activities. The specific site location of the challenges of the project is big Which required a special form for the specific function and requirement.

The schematic design illustrated how significant it is to connect with the skyline of the city while getting inspired. It Showed also how metaphor plays an important role in that.

Through design development, the form of the masses started engaging in a long exterior-interior force harmonization. The cafe is the main entrance to the theater while the exhibition and the recording studio will be on the semi-independent entrance. The theater is accommodating a small capacity of 240 audiences. The rest of the masses(The recording studio and the gallery) are suspended above looking at the city in the south and to the highway in the north respectively. The second floor is designed to show the contrast between looking at the past resembled by the existing urban environment of the existing city ( in the south) and the future in the north (the downtown). While that happens, a garden of elevated causeway looks at the apartment complex for visiting crews. One master 2Bd apartment with a studio and a 1Bd apartment above it.

Pavilion of Ages

As an extensive physical study, the Pavilion of Ages comes as a direct interpretation of algorithmic-based design that puts the application of the single surface to define space in action. Conceptually, the project looks at the possibility of constructing a brittle material like glass (Acrylic in the model).

The Past ages throughs knowledge and thick bases to construct the future upon them, which was the main idea of designing the structure in that surface layout of being wider surfaces at the base and less wide at the top.

The algorithm was used to Design that structure in light of putting solid rules to follow along the way of laying out the bases and laying over the rest of the surfaces.